Return to Belváros rehabilitáció

Turisztikai Információs Központ


A Dumtsa utca 22. szám alatti épület korábban többlakásos lakóépületként funkcionált. Minden szempontból: nyílászárók, burkolat, vakolat, tetőfedés ? romos állapotban volt. Az építkezés során alapterülete nem bővül, de teljes belső átépítésen megy keresztül, mely lehetővé teszi a TDM és Tourinform iroda hatékony működését.

A felújított épület a Jókai utca felől új bejáratot is kap, ez a ház régi, eredeti bejárata. Az egykori kapu megnyitásával a keskeny udvar átjárhatóvá válik a sétálók számára. Az egész udvar köztérként fog funkcionálni: a belső udvar új díszburkolatot kap, amelyet zöld szigetek tarkítanak sok növénnyel, zöldfelülettel. A közterületként használt udvar éjszakai zárását a Dumtsa utca felől áttört, egyedi tervezésű kapuzattal, a Jókai utcai kapunál szintén egyedi tervezésű, nyitható vasráccsal oldják meg.
Közvetlenül a kapualjnál kialakítanak egy új üzlethelyiséget és egy nyilvános WC-t is két akadálymentes fülkével, melyekbe lehajtható pelenkázót is terveztek.
A tetőt eredeti állapotban állítják helyre, a megmaradó tornác mellett az egész udvari homlokzaton végighúzódó előtetőt alakítanak ki.
Az épület külső ablakai egységesen legyártott, kapcsolt gerébtokos szerkezetűek lesznek, belső palettákkal. Az épület hátsó része fehér színű lesz, a Dumtsa utca felé eső front krémszínű.

Belső átalakulás

Az épületben a turisztikai iroda bővített funkcióval fog működni. A megújult turisztikai iroda helyén idegenforgalmi fogadóközpontot, egyfajta turisztikai centrumot alakítanak ki, amely a legmodernebb információs és technikai eszközökkel lesz felszerelve pályázati pénzből.
A kertbe szentendrei növényeket (szőlőt, piszkét stb.) telepítenek.
Az udvarból nyíló üzletben pedig a – stelázsi program – keretében a helyi termelők által készített termékeket árulják majd.