Megkezdődött az árvízi védekezés Szentendrén


2013. június 3-án reggel 9 órától elsőfokú árvízvédelmi készültség lépett életbe a szentendrei Duna szakaszon. A város átadta a mobil árvízvédelmi fal elemeit a belvárosi gátat kivitelező Swietelsky-KÖTIVIÉP’B Konzorcium munkatársainak, akik már elkezdték az összeszerelését hétfő délután. A szakemberek arról tájékoztattak, hogy jelenlegi adatok szerint elegendő 1 méteres magasságig összeszerelni a mobil falat. A gátépítés területén a kivitelező feladata a védképesség visszaállítása, majd a terület visszaadása a városnak önálló védekezésre a másodfokú készültség elrendelése esetén, melyre várhatóan szerda reggel kerül sor, a tetőzésre pedig péntek-szombaton lehet számítani.

Hétfőn 13 órától tartotta az ülését a város Árvízvédelmi Koordinációs Munkacsoportja, melyen jelen voltak a védekezéssel kapcsolatban érintett szervezetek képviselői (katasztrófavédelem, VSZ Zrt., Járási Kormányhivatal, DMRV, Swietelsky-KÖTIVIÉP’B Konzorcium, rendőrség), a Polgármesteri Hivatal munkatársai mellett a város vezetői is. Egyeztették az árvízi védekezéshez szükséges intézkedéseket:

  • a VSZ Zrt. telephelyén 10000 homokzsákot töltenek meg a védekezéshez, melyhez várják a segítő kezeket (lásd az alábbi felhívást)
  • a gát kivitelezője kedd estére helyreállítja minden szakaszon a védképességet (a mobil árvízvédelmi fal összeszerelése, a Bükkös patak menti 4-es szakaszon töltésmagasítás homokzsákkal, átereszek lezárása a munkaterületen)
  • a VSZ Zrt. feladatai: a Fürdő utcai zsilipnél ellennyomó medence építés, az alacsonyabban fekvő területeken a Bükkös patak mentén szivárgás elleni védekezés, a volt kaszinónál homokzsákból gátépítés a parkolóban, a Dera patak zsilipjének lezárása, a Sztaravoda patak mentén  a vízbefolyás megakadályozása
  • kedd délelőtt Pintér Ádám önkormányzati képviselő, Varju Lajos árvízvédelmi szakember (KÖTIVIÉP’B) és Jámbor Ferenc tűzoltóparancsnok bejárja a Papszigeti út környékét, hogy megállapítsák az ésszerű védekezés mértékét a város utolsó védtelenül maradt árvizes lakóövezetében, ahol a lakók már elkezdték a felkészülést a magas vízállásra


[fbphotos id=589481961086023]